Ce înseamnă verificarea PRAM?

În domeniul de servicii instalații electrice, PRAM este acronimul ce provine de la Protecție prin Relee Automatizare și Măsură și reprezintă protecția împotriva unor avarii în circuitul electric prin intermediul releelor de automatizare și a metodelor specifice de măsură.

Verificări PRAM

Specialiștii, autorizați ANRE, efectuează o procedură de verificare PRAM pentru prevenirea accidentelor și îmbolnăvirilor profesionale. Aparatele utilizate pentru verificare sunt avizate metrologic.

Din definiția PRAM se desprinde importanța pe care trebuie să o dea atât managerii, cât și lucrătorii din sistemul de muncă, deoarece sursele de curent electric sunt prezente în toate mediile de afaceri și în toate spațiile – de la birouri până la hale de producție.

Detalii Verificări PRAM
Servicii instalatii electrice - Verificare PRAM

Lucrări instalații electrice

Prin efectuarea verificarilor PRAM de catre o societatea atestata ANRE tip A1 (instalatii electrice de joasa tensiune), se verifica daca instalatiile si echipamentele electrice prezinta siguranta in exploatare, la momentul respectiv.

Uzual, in cadrul verificarilor PRAM se masoara rezistenta de dispersie a prizei de pamant aferenta spatiului respectiv ( si a paratrasnetului unde exista) si se verifica continuitatea nulului de protectie de la prizele mono sau trifazate la impamantare, pentru evitarea electrocutarii.

Dupa finalizarea verificarilor, se emite un buletin, care trebiue sa contina obligatoriu : data, locul verificarilor , beneficiarul acestora, firma atestata ANRE ce a verificat, aparatul folosit si data la care expira acest buletin PRAM. Acesta trebuie insotit de copia atestatului ANRE al societatii si de verificarile metrologice ale aparatelor utilizate.. Toate aceste documente trebuiesc pastrate in bune conditiuni pentru a face dovada in fata autoritatilor cu atributiuni de control in domeniu ca spatiul respectiv prezinta siguranta in exploatare din punct de vedere electric.

Detalii lucrări instalații electrice
Servicii instalatii electrice - Montaj sisteme paratrasnet

Montaj sisteme paratrăsnet

Societatea noastra este atestata ANRE tip A1 -,,Incercari de echipamente si  instalatii electrice de joasa tensiune”. Conform acestei atestari, putem verifica PRAM  instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletine recunoscute de Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (pompieri). La finalizarea verificarilor, pe langa buletinul PRAM, se emite beneficiarului atestatul ANRE al societatii, omologarea aparatelor de masura utilizate si atestatul ANRE al persoanei care a efectuat verificarea.

Detalii Montaj sisteme paratrăsnet